19th Ave New York, NY 95822, USA
terapeuta-696x327

Педиатрична болница у нас все още няма, губи се ценно време в разкарване от клиника в клиника, алармират медици

Ново мобилно приложение, разработено от български педиатри и програмисти, ще помага на родителите, когато детето им е болно. В безплатното приложение HealthyKid Sofia засега са включени само детските клиники в столицата, където при различни състояния може да се окаже адекватна помощ.

„От близо 10 години се занимавам с педиатрия и много обичам работата си. Ежедневно преглеждам деца, които са обиколили няколко болници, преди родителите да намерят правилния за симптомите на детето им специалист. А това забавяне е особено опасно при новородени и кърмачета“, обяснява инициаторът за създаването на приложението д-р Таня Андреева от Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“.

„От много години има опити за изграждане на обединена детска болница в София, но това още е само мечта. За да улесним родителите по-бързо да намерят точния за детето им лекар, заедно с екип програмисти създадохме HealthyKid Sofia. Там са отделени спешните състояния при децата, за които незабавно трябва да отидете в болница и оплакванията, които да ви заведат на преглед, когато личния лекар не е на разположение“, посочи д-р Андреева.

Има секция за задължителните ваксини, както и за какво да се ориентират родителите при различни симптоми. В приложението са включени всички лечебни заведения в София, в които има детски отделения и с каква насоченост са те. Описани са и стоматологичните клиники. За спешни състояния има бърз бутон, след което родителите се насочват към най-правилното място, където ще помогнат на болното им дете.

Източник: SkenerNews