19th Ave New York, NY 95822, USA
health-freeimages-com-iwanbeijes

Преди броени дни стартира ново безплатно мобилно приложение, което цели да подпомогне родителите за по-бързо достигане до детски специалист при спешни състояния и симптоми, които изискват лекарска намеса.

Приложението е разработено и съобразено със здравните потребности на бебетата и децата и предоставя информация за детски здравни заведения, медицински центрове, лаборатории и дентални клиники на територията на гр. София, които разполагат с детски специалисти, подходящи за конкретните симптоми.

При спешните състояния в детската възраст бързото достигане до точния специалист е от решаващо значение за добрия изход от проблемната ситуация. Това е и основната причина един млад педиатър, заедно със свои приятели, да разработи приложението с лесно използване и с възможност за избиране на най-близката болница според локацията и симптомите на детето.

Допълнително, приложението дава възможност за проследяване на предстоящите имунизации, профилактични прегледи и изследвания, съгласно имунизационният календар на България, като с въвеждане на датата на раждане на детето се получава нотификация за всеки задължителен преглед и/или ваксинация.

Разработването на мобилното приложение е породено от инициативата за създаване на Национална педиатрична болница – Детски здравен парк в България, която да обедини всички специалисти, които работят с деца, на едно място, и да предоставя диагностично-консултативни, лечебни, рехабилитационни, образователни и организационни условия за подкрепа, лечение и рехабилитация на децата.

София е единствената столица в страните от Европейския съюз без обединено детско лечебно заведение, в която специалистите са разпръснати в 14 болнични лечебни заведения на цялата територия.
Визията на инициативата на неправителствени организации, отделни граждани и родители е създаване на съвременен високотехнологичен Детски здравен комплекс, университетски и научен център, място, в което всяко дете и семейство да получи необходимата здравна грижа, лечение и подкрепа.